Mihin se sähkö hävisi…..???

Törsäilin vähän ja imuroin pitkästä aikaa, käytin töpselistä sähköä. Oli nimittäin parikymmentä senttiä/kwh kokonaisen tunnin ajan, pitkästä aikaa. Uhmasin vielä sähkölaskua lisää ja rohkenin käyttää hetken aikaa valoa eteisessä. Löysin samalla pimeässä hukassa olleen otsavalon sitä varten, kun päivä pimenee taas illaksi. Lamppu on tosin kasvanut otsaan jo kiinni, se unohtui nimittäin kauppareissulla päähän ja valot päällä. Kaupassa naureskelivat, että jokos meinaat varautua sähkökatkoihin. Konetiskit saa odottaa taas seuraavan kuukauden kunnes sattuu tuulemaan tai aurinko paistamaan. Tai kun saan kytkettyä generaattorin.

Sähkö on ihan perusedellytys, koska meidät on tehty enemmän ja vähemmän sähköstä riippuvaiseksi arjessa. Viime aikoina on ihan syystä keskusteltu sähkön hinnoista. Hinta on ihan kaiken käsityskyvyn ulkopuolella. Joka tuutista tulee jatkuvasti neuvoja kyllästymiseen asti, kuinka pitää säästää sähköä, sähkö nimittäin loppuu ihan just kohta tai ainakin asia esitetään niin. Ei sähköä ole tähänkään mennessä törsätty mutta nyt sitä ei taida enää olla varaa käyttää, vaikka tarvetta olisi. Mediassa puhutaan myös sähkökatkoista sähköpulan takia. Uutisissa korostetaan vähän väliä energiakriisiä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaksi. Siis mitä tapahtui, mikä ihmeen sähköpula ja mistä se tuli?

Kun lähemmin tarkastelee energiaongelmaa, se taitaa olla ihan kotikutoista ja johdannaista eurooppalaisesta päännousemista omassa energiapolitiikassaan. Energian hintojen nousu alkoi loppukesästä 2021, siis kuukausia ennen Venäjän hyökkäystä, vaikka muuta yritetään meille syöttää. Hyökkäyssota ei varmasti ole parantanut tilannetta, mutta juurisyy on paljon aikaisemmin Euroopassa tehdyissä energiapäätöksissä.

Kun katsotaan lähemmin näitä päätöksiä, niin mitä on tehty. Tässähän on kyse saksalaisten vihreästä siirtymästä. Omat voimalat laitetaan kiinni ja Nord Streamin putkikaasua tilalle. Rakennettiin riippuvuus venäläisestä kaasusta ja Putelle tarjottiin täysin järjetön ruuvi, jota totisesti käyttää verikaasullaan. Herää kysymys, oliko Venäjän kaasu ekologisempaa kuin oma ydinvoima, ainakin oli pois omalta takapihalta. Itse aiheutetusta suosta pitäisi sitten nousta omin toimin ja voimin. Ei siinä suomalaisia tarvitse maksajaksi. Oppivat olemaan sulkematta omia ydinvoimaloitaan ja ostamaan korvaavaa energiaa diktaattorilta.

Kolme pointtia eurooppalaisesta energiakriisistä lyhyesti:

  • saksalaiset ja osin eurooppalaiset rakensivat itse itselleen energiariippuvuuden Venäjän kaasusta sulkemalla omia energiantuotantolaitoksiaan ja hankkimalla venäläistä kaasua korvaavaksi energiaksi. Näin syntyi riippuvuus Venäjän energiaan. Nyt kun kaasua ei virtaa, niin jotenkin se on korvattava. Ainakaan saksalaiset eivät ole kumonneet toistaiseksi omia ydinvoimapäätöksiään. Vaikutus ulottuu myös meille, täällä istuskellaan pimeässä ja pyyhitään jättimäisillä sähkölaskuilla otsaa, koska yhteiset energiamarkkinat. Säästetään meidän leveysasteilla sähköä, palellaan, maksetaan järjettömiä sähkön hintoja ja myydään sähkö eurooppalaisille, jotta voivat jatkaa vihreää energiapolitiikkaansa, joka ei sisällä puhdasta ja tasaista energiatuotantoa, ydinvoimaa.
  • Suomi ei ole ollut riippuvainen venäläisestä energiasta. Aiemmin Venäjältä tuodun sähkön n. 10 % osuus on ollut mahdollista korvata, etenkin jos oma huoltovarmuus olisi kunnossa. No, ei ole kunnossa.
  • suomalaiset maksavat erittäin kalliina sähkön hintoina saksalaisten ja osin muun Euroopan energiapoliittisten päätöksien vuoksi sähköpörssimekanismin kautta kalleimman sähkön tuotantomuodon eli maakaasulla tuotettavan sähkön hinnan mukaan

Osataan sitä meilläkin. Nyt olisi käyttöä niille puretuille hiilivoimaloille ja kotimaiselle turpeelle kotimaan tarpeisiin, mutta melkein kaikki turvekoneet romutettiin. Tuulimyllyissä on lavat jäässä talvella ja ei ne oikein tahdo pyöriä jos ei tuule. Kovilla pakkasilla kukaan ei toivo kovaa tuulta, vaikka energian tarve on silloin korkeimmillaan. Aurinko paistaa sitten keväämmällä, ei nyt kun energiaa erityisesti tarvitaan talven vuoksi. Ja ranskalaisista on todettava, että patonkeja osaavat leipoa mutta toimiva ydinvoimalan rakentaminen on niin ja näin.

Olen sen verran telaketjurealisti, että en pura vanhaa taloa talvea vasten, kun uusi ei ole kunnolla edes suunnittelupöydällä, saati rakennettu valmiiksi. Tässä tapauksessa Suomen toimivat hiilivoimalat purettiin ja turve jäi suohon. Toimivaa ja korvaavaa vaihtoehtoa ei ole tilalle. Sattumasähkö, jos sattuu tuulemaan tai aurinko paistamaan, ei ole korvaava energiamuoto muutoin kuin sattuman kautta. Kun kansalaiset alkavat kyykätä sähkölaskujensa kanssa, pidetään hätäkokouksia energian hinnasta. Päätökset olisi pitänyt tehdä jo eilen. Kaikkihan tietävät, mitä nyt hosuessa tulee. Kalliiksi tulee yhteiskunnalle, kaikille ihmisille, yrittäjille, maataloudelle ja veronmaksajille yleensäkin. Aina mene miljoonia ja miljardeja niin kuin Uuno Turhapuron appiukolla, kun Uuno astuu kuvioihin. Anteeksi vertaus, Uuno ja appiukko.

Kun asutaan näillä leveysasteilla, päättäjillä pitäisi olla kartta oikein päin käsissä, jotta havaitsevat meidän olevan lähellä arktisia alueita. Talvi tulee joka vuosi näille leveysasteille, milloin leudompana, milloin kylmempänä, runsaslumisempana tai vähälumisempana. Kylmä ja vilu on asia, mikä tulee vuodesta toiseen eteen ja joka talvi, jos torppansa ei pysty lämmittämään. Asia ei muuksi muutu vaikka minkäväristen lasien takaa maailmaa katselee ja Mannerheimintiellä istuskelee liikenteen ja poliisien haittana. Porukka istuskelee siellä tosin yleensä kesäaikaan.

Pakko tehdä omaa vihreää siirtymää. Ei kohta tunnu enää missään hintojen sahaamiset, minun sähköt voi katkaista vaikka heti ja lopullisesti ja myydä minun osalta saksalaisille. Laitan nurkalle dieselgeneraattorin pärisemään, taitaa tehdä moni muukin joilla on siihen mahdollisuus. Sen jälkeen sähköä tulee mutta tonnien sähkölaskuja ja siirtomaksuja sitäkin vähemmän. Pitää vain huolehtia, että polttoöljyä riittää, halvempaa se on kuin sähkö. Tätä kutsutaan varautumiseksi.

Omaan varautumiseen liittyvät asiat näköjään on kansalaisena kotiutettava omiin käsiin. Generaattori pörisee mukavasti, tuottaa sähköä, lämpöä ja valoa. Lisäksi puita pesään niin tulee mukava, pehmeä puulämpö. Ei haittaa vaikka päivä ei paista eikä tuuli tuiverra, niinkuin kuin monesti sattuu käymään näillä leveysasteilla tähän aikaan vuodesta. Siltä varalta, jos tulee taas uusia päännousemia, voisi viinankin alkaa keittää itse.

Mietin, että ”Miten säästän sähköä” ja ”Miten selviän sähkölaskuista” -keskustelun sijaan pitäisi keskustella, ”Miten vaihdetaan päättäjät”.

Sähköasiaa vain vähän sivuavana. Yhtä tuulipuistoa kaavaillaan rakennettavaksi susien reviirille. Tuulivoiman rakennustöissä ja tuulivoimatuotannossa ihmisen toiminta häiritsee susia niiden omalla reviirillä. Mikä nyt neuvoksi, suojellaanko susia vai rakennetaanko tuulivoimaa. Siinäpä pähkinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s